Aros Marathon – Årets blåsigaste lopp?

Lite bakgrund
Aros Marathon går från Uppsala till Enköping, till största del längs den gamla banvallen.
Loppet har en väldigt bra princip – det ska vara gratis, ekonomi ska inte begränsa folk från att springa. Med tanke på hur dyra vissa lopp är så är detta en välkommen motpol.

Loppet
Det var ett gäng på kanske 100 pers som skulle starta från slottet i Uppsala. En del skulle ”bara” springa halvvägs till Örsundsbro där ett nytt gäng hakade på för att springa sträckan Örsundsbro-Enköping.

En liten hund var också anmäld till maratondistansen.

När starten gick sprang vi gemensamt genom Uppsala men när vi väl kom utanför centrum var det ”fri fart”.

Ganska snart märkte jag att vinden nog kunde bli ett problem. Att springa ett helt lopp i ungefär samma kompassriktning kan i teorin innebära att man har mot, eller medvind hela loppet. Idag var det motvind, ganska mycket…

Första 15 km sprang jag i ett ganska jämt tempo och snackade med en annan löpare. Till min förvåning såg jag efter ett tag att vi hade en hel svans av löpare bakom oss, kändes lite som att leda fartgrupp 🙂 Vi i fronten utgjorde väl dessutom ett rätt bra vindfång.

Redan vid 20-21 km började det faktisk kännas tungt. Min vana trogen hade jag gått ut för fort och den ständiga motvinden gjorde sitt till.

Efter 27 km var jag tvungen att dra ner rejält på takten och gå mellan varven.

Vid 30 km kom vi in i ”Vargskogen” med kontrollen ”Varglyan” en bit in. Det var ungefär här som jag fick helt klart för mig att loppet inte var ett ”Maraton” (42,1 km) utan en ”Ultra” på dryga 45 km. 🙂

Vid 35 km kom vi fram till ”Dödsrakan” som var en absolut raksträcka på 2 km på mjuk grusväg.

Var rejält trött mot slutet men vid 43 km bestämde jag mig för att springa resten non-stop.
På målrakan anammade jag de sista krafterna och spurtade in i mål till publikens förtjusning. 45,77 km blev det.

Ett mycket trevligt lopp, bra arrangerat, trevliga funktionärer och medtävlande och en mycket vacker sträckning med mycket landsbygd och skog. Stora delar av vägen var kantad med vårblommor.

ArosMarathon
Bansträckningen.

Loppet websida med mer info: Arosmarathon.se/


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.