Team Lähnn åker utomlands

Söndagen den 22:e maj var det Köpenhamns maraton vilket innebar tre premiärer för mig (Fredrik):

  1. Första gång jag sprang lopp utomlands
  2. Första gången jag sprang ett stadsmaraton
  3. Första gången jag sprang Köpenhamns maraton

När jag åkte från Lund hade jag sällskap av en kollega och hennes bekant och i Köpenhamn sammanstrålade vi med två kompisar från Stockholm.

Tidigare i veckan hade väderfolket utlovat molnigt och ca 15 grader med ”risk” för regn, med andra ord perfekta förutsättningar!

På tävlingsdagen var det ganska tydligt att detta inte stämde. Solen sken på vårt lilla gäng och på de nästan 10000 andra startande och redan på morgonen var det rätt varmt.

Kompisarna från Stockholm hade utgjort förtrupp och hämtat ut nummerlapparna redan på lördagen, vilket nog var bra med tanke på hur mycket folk där var.

Starten på Köpenhamns maraton är gemensam så det gällde bara att leta sig fram till rätt startgrupp, eller rättare sagt förväntad målgångstid. Ett lätt anfall av hybris gjorde att jag ställde mig precis framför 3:40-ballongerna.

Starten gick 9:30. Det var naturligtvis mycket folk så det tog ett tag efter själva starten innan jag kom fram till startlinjen och tiden började. Trots folkmängden flöt det på väldigt bra och det var inga problem att springa från att man passerat startlinjen.

Öppnade starkt även om jag rätt snart insåg att det inte skulle hålla hela vägen. Å andra sidan är det svårt att hålla igen.

Det var vätskestationer med ca 5 km avstånd längs med hela loppet. Förutom vätska fanns där en kallvattendusch (vilket användes flitigt) och på vissa ställen frukt.

Banan gick i kringel-i-krokar och flera sträckor sprang man två gånger men det var aldrig några problem att hitta rätt.

Problemet var värmen… Gassande sol och uppskattnings 25 grader i skuggan. Redan efter en mil var jag varm och halvvägs var jag tvungen att börja gå. Sen gick jag ganska mycket andra halvan. Det var tydligt att det var fler än jag som hade problem med värmen, det var t.o.m. en del som fick skjuts från banan i ambulans.

Om man bara inte stannar så kommer man i alla fall framåt, även om det inte alltid går så fort som man önskat och kilometerna passerade förbi. Vid 35 km gjorde jag det som många andra redan gjort och drog av mig tröjan, vilket i alla fall innebar en liten förbättring.

På något sätt lyckades jag ta mig fram till upploppet och i vanligt ordning samlade jag krafterna och sprutade över mållinjen! De höga ambitionerna for all världens väg men jag tog mig i alla fall i mål!

Fick slita hårt för den här lilla metallbiten!

Fick slita hårt för den här lilla metallbiten!

Lite tankar om loppet:

Vädret kan man aldrig styra över och det är väl en del av charmen. Loppet var bra arrangerat och det var endast ett ställe där jag fick sakta farten som hastigast för att det var lite trångt. Vätskestationerna fungerade bra. Är dock inte säker på att jag gillar det där med stadsmaraton, föredrar att komma ut på landsbygden.

Summa sumarum så gick det inte särskilt bra men jag är ändå nöjd 🙂

Mer info, bilder, resultat etc hittar man på: http://copenhagenmarathon.dk


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.